ÇALIŞMAYA BAŞLAMAK
--------------------------------------------------------------------------------
Çalışmaya başlamadan önce evin en uygun odasını çalışma odası olarak düzenlemek, eğer ev bu noktada yeterli değilse bu defa evin en uygun köşesini çalışma köşesi olarak düzenlemek gerekir. Mutlaka bu düzenlenen çalışma yerinde bir çalışma masası ve sandalyesi bulundurulmalıdır ve ders çalışması burada yapılmalıdır.
Çalışma Masası Sadece Çalışmak İçindir
Çalışmayı, çalışma için ayrılmış alanın dışına kaydırmamak yararlıdır. bir başka odada çalışmak, kanepede çalışmak, yatakta uzanarak çalışmak yerine, bütün bu faaliyetleri çalışma masasında ve sandalye üzerinde yapmakta yarar vardır. Burada çalıma ortamına ait düzenlemelerin can alıcı noktası, belirli bir çalışma alanı ile çalışma davranışı arasında şartlı refleks türünden bir ilişki kurmaktır.
Ders çalışmak için oturulduğunda öğrenci hayal de kurar, çalışırken yorulur ve uykuya da dalar. Ancak bunları yatak, kanepe gibi ait oldukları yerlerde yapmak, sonra tekrar çalışma ortamına dönmek, daha sonraki uygulamalarda çalışmak için ayrılan zamandan en iyi biçimde yararlanmayı mümkün kılar. Çünkü böyle bir alışkanlık kazanıldığı taktirde çalışma ortamına dönmek kendiliğinden çalışma davranışını başlatır. Böylece çalışma masasına oturmak, çalışmaya başlamak adına uyarıcı görevi görür ve daha fazla zaman kaybı olmadan ders çalışmaya geçilir.
Çalışma Ortamına İlişkin Düzenlemeler
·Eğer mümkünse çalışma odası özel olarak dizayn edilmelidir. çalışma masası camın hemen yanında olmamalı, böylece çalışan kişinin yazın sıcaktan, kışın soğuktan etkilenmesi önlenmelidir.
·Gün ışığı tercihen karşıdan gelmeli, böylece çalışan kişinin gölgesi çalışma masasının üzerine düşmemelidir.
·Odanız temiz, havadar olmalı, sık sık havalandırılmalıdır. çünkü havadaki oksijenin azalması, gerginliğe yol açar ve bu durumda baş ağrısı gibi öğrenmeyi güçleştiren bir çok etkinin doğmasına sebep olur.
·Çalışma odasında sessizlik hakim olmalıdır. Öğrenciler arasında yaygın olan şu görüşe göre; ders çalışırken müzik dinlemenin çalışmalarına engel olmadığı tam tersine daha kolay öğrenmelerini sağladığı şeklindedir. Yapılan araştırmalara göre insan beyni aynı anda farklı uyaranları alabilir ama birtek noktaya odaklanır. Bir başka ifadeyle insan için öğrenme tek noktaya odaklanarak gerçekleşebilir. Dolayısıyla insan ya müzik dinler, yada ders çalışır.
·Çalışma odası mümkün olduğu kadar sade döşenmelidir. Odada resim, poster, afiş gibi öğrencinin dikkatini dağıtacak malzemeler duvara asılmamalıdır. Çünkü duvara asılı bu tür malzemeler öğrencinin özlemlerini, zevklerini ve iç dünyasını yansıttığından genç, ders çalışırken kafasını kaldırdığında onu hayal dünyasına *****ürür ve dersten kopmasına sebep olur.
·Çalışma masasının her çalışmadan sonra düzenlenmesi, biraz sonra yapılacak çalışmayı kolaylaştırır. Dağınık masada çalışmaya başlamak, çalışma için ayrılmış değerli zamanın bir önceki çalışmadan kalan malzemeyle ilgili gereksiz ayrıntılara harcamasına yol açar.
·Çalışmaya geçmeden önce, çalışma esnasında gerekli olan her türlü melzemenin el altında bulundurulması gerekir. Böylece çalışma başladıktan sonra ders başından kalkmayı gerektirecek kopmalar önlenmiş olur.
Çalışma Esnasında Zihnin Dağılmasını Önlemek
Çalışma esnasında zihnin dağılmasına sebep olan en önemli unsurlardan birtanesi, öğrencinin çalışma sırasında hayale dalmasıdır. Böyle bir durumla karşılaşıldığında şu yolları denemekte fayda vardır.
·Birincisi kurmak istediğiniz hayali kendinize bir ödül olarak verin. "Bu ders seansım bittiği zaman aklıma gelen hayali kuracağım" deyin. Eğer iç disiplininizi sağlayan bir öğrenciyseniz, çalışmaya olan motivasyonunuz artacaktır. Böylece seansın sonunda kendinize hak ettiğiniz ödülü zevkle verin ve hayalinizi kurun.
·Kendinize ödül olarak hayal kurmayı verdiniz ama hala hayal kurmayı ertleyemiyorsanız o zaman başka bir yol denemekte yarar var.Bu seferki önerimiz, kurduğunuz hayale devam etmeniz ve bitirmenizdir. Hayalinizi bitirip doyuma ulaştıktan sonra tekrar dersinize dönün. hayallerinizi birden bire keserseniz, bir süre sonra onları düşünmeniz kaçınılmazdır. Dolayısıyla bu hayallerin geri gelmesini önlemenin bir yoludur.
·Eğer bu teknikte bir işe yaramazsa, yapılacak olan son hamle şudur; yerinizden kalkıp yürüyün, hafif hafif egzersiz yapın, kendinizi, zihninizi ve havanızı değiştirin.
·Zihnin dağılmasına yol açan bir başka sebep endişelerdir. "Bu sınavı kazana bilecekmiyim?", "kazanamadığım takdirde annemin babamın yüzüne nasıl bakacağım?", "arkadaşlarımın içine nasıl çıkacağım?". Bu ve buna benzer düşünceler zorlu sınav maratonuna hazırlanan her öğrencinin var olan kaygı düzeyinin daha da körükler. Siz böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınız durumda kendi kendinize şu soruları sorun:
"Bu düşünceler benim çalışma verimimi artırıyor mu?", "bu düşünceler benim hedefime odaklanmama yardımcı oluyor mu?", "bu düşünceler amacıma hizmet ediyor mu?". Bu sorulara verilecek cevap "Hayır" olduğuna göre, yapılacak olan bu düşüncelerden uzaklaşıp çalışmaya yönelmektir.
Kendinize Bir Çalışma Planı Hazırlayın
İnsanı, insan eder gayret ile çalışmak;
fakat işin zor yanı, çalışmaya alışmak.
Hayatta geri getirilemeyecek süreçlerden biride geçen zamandır. Bu anlamda zamanı boşa geçirmek, hayatı boşa geçirmektir. Dolayısıyla zamanı kontrol etmek ve ona hükmetmek, hayatı kontrol etmek ve hükmetmeyi de beraberinde getirmektedir. Ancak bütün bunlar bir planlama ile gerçekleşebilir.
Planlama geleceği bugüne getirmek demektir. Böylece gelecekle ilgili beklenenleri yapabilmek mümkün olabilir. Zamanı iyi kullanan bir insan hayatın kalitesini yükseltir ve geçen zamandan kendisi ve amaçları açısından en iyi biçimde yararlanır.
Alıntıdır!