ZAMANI İYİ KULLANABİLME
--------------------------------------------------------------------------------
Gelecekte zamanı iyi kullanabilmek için kişinin geçmişte zamanını nasıl ve hangi durumlarda ziyan ettiğini bilmesinde büyük yarar vardır. Bunun için önümüzdeki günlerde birkaç dakika zaman ayırarak aşağıdaki sorulara uygun karşılıklarını yazın.
Zaman kaybına yol açan olay
Tarih
Nerede
Kiminle
Neden
Kaybedilen zamanın miktarı
Bu değerlendirmeyi zamanı ziyan ettiğiniz duygusu yaşadığınız her olaydan sonra yapın. Kendinizi eleştirici bir yaklaşım getirmeye gayret edin. Örneğin yapmış olduğum 20 dakikalık telefon konuşmasının gerçekten 20 dakika sürmesi gerekiyor muydu gibi.
Birkaç gün süreyle bu notları aldığınız zaman büyük bir ihtimalle zaman kaybına sebep olayların bazı ortak özellikleri olduğunu göreceksiniz. Değerli zamanınızı ziyan etmenize yol açan sebeplerden en sık tekrarlanan 5 tanesini yazın. Yapılan araştırmalara göre, öğrencilerin zaman kaybına sebep olan olaylar listesinde en sık rastlanan 5 sebep şunlardır.
Televizyon
Ders çalışmaya başlayamamak
Telefon görüşmeleri
Hayal kurmak
Endişelenmek
Zaman tablosu kullanarak zamanın sizi kontrol altına almasını önleyerek sizin zamanı kontrol etmeniz mümkün olur. Zamanınızı düzenleyebilmeniz için önerilerimiz:
- Öncelikle kendinize ayların görüldüğü bir duvar takvimi edinin.
- Hangi günler ders çalışmaya zaman ayıramayacağınızı bir yere yazın. Örneğin, Bayram günleri, özel günler, sizin-ailenizin-arkadaşlarınızın doğum günleri, okul tatilleri gibi.
- Belirlemiş olduğunuz ders çalışamayacağınız günleri takvimde işaretleyin.
- Kendinize haftalık takvim hazırlayın. Bir hafta içinde kendinizi gözleyin, hangi saatler ders çalışıyorsunuz, en verimli çalışma saatleriniz ne zaman, diğer etkinliklerinize ne kadar zaman ayırıyorsunuz, yapılması gereken işler ne kadar zamanınızı alıyor, ulaşım, yemek araları, uyku sürenizi saptayın. Tüm bunları başlayış ve bitiş süreleri ile hazırlamış olduğunuz deneme niteliğindeki takviminize işaretleyin.
ZAMAN TASARRUFU İÇİN ÖNERİLER
Televizyon
- Günlük televizyon programını okuyun ve hangi programın izlenmeye değer olduğuna karar verin.
- Şunu öncelikle prensip olarak kabul edin. Televizyonu açmak için çok küçük bir enerji yeterlidir. Ancak kapatmak gerçek bir mücadeleyi gerektirir.
- Çalar saatiniz varsa, izlemeyi düşündüğünüz programdan sonra çalması için kurun.
Bekleme süreleri
- Günün akışı içinde her durumda mutlaka bekleme süreleri vardır. Buna hazırlıklı olun. Ders başlamadan öğretmeni beklerken, randevulaştığınız kişiyi beklerken, bir toplantının başlamasını beklerken geçen süreyi değerlendirebilirsiniz.
- Herhangi bir kuyrukta beklerken bile kartlara yazdığınız notları gözden geçirerek, kendinize bir tekrar imkanı yaratabilirsiniz.
Telefon Konuşması
- Yapmanız gereken günlük telefon konuşmaları için önceden bir süre planlayın ve bütün konuşmaları bir defada yapın.
- Konuşmayı yapma amacınıza ulaştıktan sonra işim var veya çalışmama gerekiyor demekten çekinmeyin.
- Eğer telefonla sık rahatsız edilmek istemiyorsanız, telefonu fişten çekin.
- Sizi sık sık arayan birine telefon için ayırdığınız süre içinde, sizin onu arayacağınızı söyleyin.
Davetsiz ve Habersiz Misafirler
- Rahatsız edilmek istemiyorsanız, kapınızı kapalı tutun.
- Eğer kapınız çalarsa, kapı önünde veya koridorda durarak konuşun; böylece ziyaretin uzamasını önlemiş olursunuz.
Hayır Diyememek
- Sınava hazırlanan bir öğrencinin zamanını çalan önemli sebeplerden bir tanesi de "hayır" diyememekten ötürü girilen yükümlülüklerdir. Karşılamak istemediğiniz bir talep için "Hayır" demesini bilmek hem zaman tasarrufu açısından hem de yapmak istemediklerinizi yaparken yaşayacağınız olumsuz duyguları ortadan kaldırmak açısından büyük önem taşır. Bunun için kritik nokta, "Sana değil, isteğine hayır diyorum" ifadesini karşı tarafa yansıtabilmektir